2 Ağustos 2009 Pazar

O da Beyaz Brezilyalılardan; Elano.


Haldun Üstünel bu sezon futbolcu transferinde herkesi kendine hayran bırakacak bir performans sergiliyor. Geçen sezondan başlayan bu transferler bu sezon doruğa ulaştı diyebiliriz. Her transferde çıtayı yükselten Üstünel Brezilya milli takımında son dönemde banko oynayan Elano'yu transfer etti. Dünkü imza töreninden sonra da "bir transfer daha yapabiliriz" dedi. Bu performansı sürdürecekse yeni oyuncu Elano'dan da kaliteli birisi olması lazım.

Yazının ana konusu olan Elano'ya dönersek. Shaktar Donetsk'in Avrupa'da dikkat çekmeye başladı dönemde Brezilya'dan transfer ettiği oyuncuydu Elano. 2 sezonluk Ukrayna macerasından sonra Manchester City'ye transfer oldu. 2 sezon da İngiltere'de kaldıktan sonra şimdiki durağı Galatasaray oldu.

Oyun karakterini incelediğimizde Brezilyalı ofansif orta saha denilince akla gelen bütün özelliklere sahip olduğunu görebiliriz. Başlıkta bahsedildiği gibi beyaz Brezilyalılardan. Tabi bu ırkçılık olarak algılanmasın. Son yıllarda ön plana çıkan Brezilya ofansif orta saha oyuncular gibi o da beyaz tenli, ve o da diğerleri gibi takımı sırtlayabilecek liderlik yeteneğine sahip. Her yerden sert ve isabetli şut atan bir oyuncu ve bu sebeple frikiklerde başarılı. Gerçi takımdaki esas frikikçi Sabri'den kendisine sıra gelip gelmeyeceği henüz belli değil.

Saha dizilişinde Galatasaray'da Baros'un arkasındaki üçlüden birisi olacak. Şimdilik bu üçlü için Arda, Elano, Keita ve Kewell güçlü adaylar. Sık sakatlanan Kewell büyük ihtimalle saha kenarında kalabilir. Elano genelde ortada oynadığından Arda kanatlara kayacaktır. Duruma göre Arda-Elano-Keita ya da Kewell-Elano-Arda dizilişiyle sahada olabilir Galatasaray. Ayrıca Elano'nun çok iyi olmasa da sağ kanatta da oynayabildiğini biliyoruz. Bu da Galatasaray'ın hücum hattına maç esnasında saha içi rotasyonlara çabuk adapte olma şansı tanıyacaktır.

Önceki takımlarla adaptasyon sorununu çabuk attlattığı gözlenen Elano burada da kısa sürede performansını sahaya yansıtacaktır. Zaten transfer sonrası yaptığı " Galatasaray'ı milli takım için seçtim" açıklaması bu sezon dünya kupası kadrosuna katılmak için kendini takıma vereceğini gösteriyor.

Hiç yorum yok: