26 Haziran 2010 Cumartesi

SON 16

Kupada dün gece itibariyle son 16ya girdik ve ara vermeden maçlar devam edecek. Elenen 16 takım arasında son kupanın finalistleri Fransa ve İtalya da var.
Fransa İrlanda'nın ahını alarak geldiği turnuvada berbat teknik-taktik anlayışı nedeniyle sıradan bir takım gibi sadece 1 gol 1 puanla son sırada grubu bitirdi. Kadro olarak güçlü kaliteli oyunculara sahip olsalar da kulübedekilerin zayıflığı bu sonucu getirdi. Hangi torpille takımın başında kaldığı anlaşılamayan Domenech'in kısır futbol taktiğiyle oynattığı takımda Anelka ile başlayan isyan sonradan tüm takıma sıçradı ve Afrika'da gün sayan takım ülkesine döndü.

İtalya'da ise Lippi'nin ligde hayal kırıklığı yaratan Juventus takımından topladığı kadrosuyla elenmesi şaşırtmadı ama galibiyetsiz biçimde grubu son sırada bitirmeleri biraz sürpriz oldu. B planından yoksun bir biçimde geldikleri Güney Afrika'da, yedeği olmayan Buffon'un sakatlığı, Juventus'da kaleyi yol geçen hanına çeviren Cannavaro-Chiellini ikilisi rakiplerinin geliştirdiği her atağın gol olmasını sağladı.

Final ağacında da görüldüğü gibi 16 takımın kıtalara dağılımı Avrupa 6, G.Amerika 5, K.Amerika 2, Asya 2, Afrika 1 şeklinde.
2006daki kupanın çeyrek finaline 6 Avrupa ülkesi ve Güney Amerika'dan Brezilya ve Arjantin'in kalması Avrupa futbolunun ne kadar ilerlediğini dünyanın geri kalanında bir tek Arjantin ve Brezilya'nın Avrupa'yla baş edebileceği söyleniyordu.
Aradan dört yıl geçti ve henüz son 16ya girerken Avrupa'dan kalan ülke sayısı 6 ve bu 6 takım da birbiriyle eşleşti. Çeyrek finale 3 Avrupa ülkesi çıkacak. En azından bu garantilendi. Eğer farklı ülkelerle eşleşilse sayı 3den de az olabilirdi. Güney Amerika'dan turnuvaya katılan 5 takımın da yoluna devam etmesi güzel bir olay. Şili dışında mağlubiyet gören bir takım yok ve 5 ülkenin 4ü gruplarını lider bitirdi.
Final ağacına bakarsak Yarı final tahminlerimizi yapabiliriz.
Uruguay - G.Kore ve A.B.D.- Gana eşleşmelerinden Uruguay-A.B.D. çeyrek finali çıkabilir. Buradan da sağlam defansıyla (bkz: Diego Lugano) Uruguay yarı finale göz kırpabilir.
Hollanda - Slovakya ve Brezilya - Şili mücadelelerinde İsmi ve formalarıyla Hollanda-Brezilya eşleşmesi kimsesi şaşırtmaz. O maçta da oyuncu performansları genel olarak daha iyi olan Brezilya'nın şansı biraz daha yüksek.
Arjantin - Meksika ve Almanya - İngiltere eşleşmesine ne desem tutmaz gibi duruyor. Messi'nin sırtına alıp götürmeye çalıştığı Arjantin sahada üstünlük kursa da Kore maçı dışında bunu skora yansıtmakta rahat olamadı. Karşısında Fransa'yı gruplarda yenip ülkeyi krize sokan Meksika var. Oyun tarzları farklı olan bir takım Meksika. Kadrolarında Dos Santos, Vela, Guardado gibi oldukça kaliteli oyuncular var. Arjantin'in hata yapmaya meyilli defans karşısında tehlikeler bulabilir. Almanya - İngiltere eşleşmesi turnuvadaki oyuna bakılırsa Almanya'nın üstünlüğüyle bitecek. İngiltere 3 maç oynamasına rağmen bir türlü istenilen oyun tarzını sahada gösteremiyor. Almanya tam ordu disipliniyle oynuyor ve cezası biten Klose'nin sahada olması büyük avantaj 3 turnuvada toplam 11 gole ulaşan Klose bu eşleşmede de devam edecektir gollerine. Burada gönlümden geçen çeyrek final eşleşmesi Meksika - İngiltere biçiminde. O maçtan da İngiltere yarı finale çıkıp en azından yıllar sonra bir yarı final görebilir.
Son parça Paraguay - Japonya ve İspanya - Portekiz eşleşmeleri var. Ülkesi dışında ilk kez tur atlayan Japonya Honda'nın etkili oyunuyla ikinci tura çıkabilir. İspanya'da ise Fernando Torres biraz kıpırdansa Portekiz karşısında mutlak favori olabilirler. Torres, üzerindeki Guiza efektiyle oynadığında takımın şansı %55 civarında. Bu tarafta Çeyrek final Japonya - İspanya olur. Oradan da İspanya yarı finale uzanır.
4 günde bitecek son 16 daha sonra ise 2 gün boşluk var. En azından kulaklarımız 2 gün rahat edecek.

Hiç yorum yok: