31 Temmuz 2009 Cuma

Hattrick ve Kusursuz Hattrick

Güiza Honved'e üstüste 3 gol atınca yine "hattrick" kelimesi ortaya çıktı.
Peki nedir bu hattrick?


Türkçe manası "üçleme" olan bu terim aslen kriket oyunundan gelmekte ve bir oyuncu peş peşe 3 sayı yaptığında kullanılmakta. Futbolda 3 golü peş peşe attığınızda; yani sizin 3 golünüzün arasında kimse gol atmamışsa hattrick yapmış sayılırsınız. 7-0 biten bir maçta 1. 3. ve 5. golleri attığınızda bu hattrick sayılmasa da spikerler "hattrick yaptı" demekten kendini alıkoyamıyor.


Tam anlamıyla hattrick sadece üstüste 3 gol atmakla da bitmiyor. Attığınız goller teker teker sol ayak, sağ ayak ve kafa ile atılmış olmalı (sırası önemli değil). Golleri bu şekilde attığınızda "kusursuz hattrick" yapmış olursunuz. Ancak bu iş oldukça zor olduğu için bu ayrıntıya pek dikkat edilmiyor.


Honved maçında Güiza takımının 2,3 ve 4. gollerini atarak hattrick yaptı. 2. gol kafayla atılırken 3 ve 4. goller sağ ayakla geldiği için kusursuz olmadı ama.


Gelelim fotoğraftaki futbolcuya.
Fotoğraftaki oyuncu Denis Law. Kendisi 1961 yılında unutulmaz bir hattrick performansına sahip oldu. 21 yaşındayken Manchester City formasıyla çıktığı FA cup maçında rakip Luton Town'a ilk yarıda 15dakika içinde hattrick yapar. Soyunma odasından döndüğünde 3 golle pek tatmin olmadığını ikinci yarının ilk 20 dakikasında ikinci bir hattrickle gösterir ve bir maçta iki hattrick yapan ender oyunculardan biri olur. Bu gollerin 19 ve 65. dakikalar arasına sığması da ayrı bir olaydır. Performansın unutulmaz olmasını sağlayan sadece bu goller değildir. Maç sırasında yağan aşırı yağmur nedeniyle ilerleyen dakikalarda hakem maçı iptal eder ve bu gollerin hiçbiri kayıtlara geçmez.


Law bu unutulmaz performanstan 2 sezon sonra şehrin diğer takımı Manchester United'a transfer olur. 11 sezon oynadığı takımda efsaneler arasına adını yazdırır. Üstteki fotoğraf da ManUtd formasıyla maç öncesi ısınırken çekilmiş. Law'un hemen ardında şut çeken esmer çocuk da daha o yıllarda Manchester United'da 7 numaraya karizma katmaya başlayan George Best'ten başkası değildir.

Hiç yorum yok: